Várólista

Várólista

Franz Kafka - A per

2017. december 19. - eszter.m

molyos adatlap

Mint mindenki, úgy én is az Átváltozást olvastam Kafkától, még gimnáziumi éveim alatt. Gondolom, ott már ti is hallottatok A per c. regényről. Emlékeim szerint csak arról nem esett szó, hogy a történet nem teljes. Vannak töredékes részek, amik részei a sztorinak, de nem tudjuk egész biztosan a sorrendet.

Szóval a tiszteletreméltó banki szakembert, aki a bankjának egyik irodavezetője/igazgatóhelyettese vagy valami ilyesmi, egyszóval fejes, valaki feljelenti. Josef K. kálváriája ekkor kezdődik, ugyanis nem tudja, mivel vádolják, nem tudja ki vádolta meg és azt sem tudja igazán, hol tart épp az ügye. Egész szürreális a történet. Mindeközben pedig éli a megszokott mindennapjait, de a pallos ott lebeg a feje felett.

Nem is tudom, vajon ha nem hal meg tragikusan fiatalon, akkor is őt tanítanák ma az iskolákban. Persze, érdekes, meg nem rossz, de valahol úgy érzem, ha tovább él és mondjuk marad a banknál, ahol dolgozott, elveszi a menyasszonyát és éli a hétköznapokat nem biztos, hogy eljut a kiadásig, főleg, hogy kifejezetten megkérte egyik barátját, semmisítse meg a kéziratokat. Ha Max Brod nem szegi meg az ígéretét, ma nem létezne a kafkai kifejezés, mint irodalmi fogalom. Ugyanakkor ő maga szép kort élt meg, műveit pedig elfeledték, legalábbis a wikipedia ezt írja róla. Mintha a tragikus sors nagyon is hozzájárulna ahhoz, hogy egy művész, ha életében nem is ért el sikereket, halála után mégis megkapja, ami jár neki.

52 könyves kihívás: 37. Egy szabadon választott könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr613456517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása