Várólista

Várólista

Boris Vian - Tajtékos napok

2018. február 21. - eszter.m

molyos adatlap

 Különös, szürreális, mégis magával ragadó regényt vesz kézbe, aki ezt a könyvet olvassa. Aminek szerves részét képezi a zene és a szatíra. Szerintem ezt nem is lehet elmesélni. Ezt meg kell tapasztalni.

Ha a regényt nézem, abszolút a zene tartja össze. Elolvastam a végén lévő kis elemzést és Vian dzsessz zenész volt. Így már szinte minden érthető. A rengeteg Duke Ellington, a koktélzongora, a hangulat összessége. Mind magyarázható a zene szeretetével. Colin és Cloé esküvője után azonban megváltozik a zene. Lehangoló, disszonáns lesz. Majd a koktélzongora is elhagyja a lakást.

De annyi más téma is felmerül még ebben a rövid műben. Az alapot a szerelem, illetve az a szerelem iránti vágy adja, ami miatt Colin megismeri Cloét, Komoly szerepet kap a betegség, amit azonosíthatunk a TBC-vel és a beteg környezetére gyakorolt hatása, hiszen a lakásból minden vidámság eltűnik, az életerős Nicolas 10 nap alatt 7 évet öregszik. Mindenre homályt borít a félelem. Majd a betegség elvezet minket a munka mindennapjaiba, ahol embertelen környezetben, súlyos kockázatok árán tesz meg mindent Colin, hogy előteremtse az anyagi feltételeket szerelme ápolásához. Az ember ezeken a helyeken nem más, mint egy gép. Végül felfedeztem benne egy kisebb valláskritikát is, hiszen a pap a végén csak a pénzzel törődik, nem akar vigaszt nyújtani a meggyötört, elkeseredett férfinak.

Többször kell még elolvasnom, hogy tényleg megértsem, mert nem egyszerű, mégis kihagyhatatlannak éreztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr9613630156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása