Várólista

Várólista

Jagadics Eszter - Te következel!

A pokol bugyrai 1.

2017. november 18. - eszter.m

molyos adatlap

 Minősíthetetlen! Egy másik, nem ennyire finom/kedves szót akartam használni, de nem úgy neveltek. Voltak gondjaim már az első regényével is, de az ehhez képest egy díjnyertes alkotás. Főleg, mert ott képes voltam minden hibát rákenni arra, hogy elsőkönyves író, még keresi a hangját, majd belejön. Mentegettem. Nem jött bele, sőt. Mentegetem magam, azért vettem meg, mert kíváncsi voltam a második regény minőségére, a fülszöveg is érdekesnek állította be a történetet, támogatni akartam a kezdő magyar irodalmárokat szerzőket.

Nem is igen tudom, hol kezdjem sorolni a problémáimat. Mondjuk az alapötlet érdekes. Hargitai Emma százados, emberrablási/emberkereskedelmi ügyekre specializálódott nyomozó, beleköp egy nemzetközi szervezet levesébe. Így támadások folyamatos céltáblájaként kell megoldania az esetet, aminek során rájön az ellenség a bajtársak közé is befészkelte magát.

Ugye jól hangzik? Hát nagyon nem lesz jó. Nem tudom, kinek milyen irodalomtanár keserítette az életét az iskolában, de az enyém elég korán a fejembe verte, hogy a szóismétlést lehetőleg hanyagoljuk. Erről az óráról valaki hiányzott. Nem viccelek, volt olyan, hogy két soron belül háromszor hangzott el a villa szó. Vagy egy izgalmasabbnak szánt verekedési jelenetben a kés 2-3 soronként felbukkant. Egek, nem hülye az olvasó, emlékszünk, hogy nem hentesbárddal csapkodták egymást! Nem mellékelnék egy több, mint 50 tételből álló, csak szóismétléseket felsoroló listát.

Sajnos egy idő után, bár a történetet továbbra is figyeltem, mégis az ilyen hibák szúrták ki a szemem. A helyesírásról/központozásról már ne is beszéljünk. Vagy inkább mégis. A mondd! felszólítómódban szerepeljen már két D-vel! Az egybeírás, különírás, ha nem tudjuk, arra van a helyesírási szótár, de a magyarhelyesiras.hu is nagy segítség, ha a könyvet nem akarjuk forgatni. A vesszők helyét pedig könyörgöm, tanuljuk meg! Ja, az igék passzív módban való használata nem jellemző a magyar nyelvre, bár az angol és egyéb idegen nyelvek hatására sajnos egyre elterjedtebb, de szerencsétlen dolog minden mondatba beleerőltetni. A 320. oldal végén már úgy éreztem, nyelvtannácit csinál belőlem a könyv.

A történetvezetés ugyanolyan bosszantóra sikerült. Most következzen egy kis SPOILER: 21. oldal Emma üldözőit próbálja lerázni- Az egyiküket (Nimród) aztán sikerül megölnie, nemes egyszerűséggel fejbe lövi a pasast. 140. oldal. Emmát nyílt utcán támadják meg, újra fegyverhez nyúl és megöli az áldozatát, majd elhangzik ez a mondat. Amióta rendőr vagyok, ez az első eset, hogy embert öltem. What the hell?! Mármint ez most komoly?

A szerelmi szál úgy, ahogy van borzalmas. A szűzike főhősnőnk egyszerre két pasast tart talonban. Mindkettőről a legjobb jelző, isteni pasas, remek pasas, esetleg micsoda fickó. De az, hogy milyen személyiség Attila, vagy Gergő már nem derül ki. Bár ismételgeti, hogy utóbbi például egy rendes srác, de a viselkedéséből nem ez jön le. Attilára még ennyi szót sem veszteget. Attól, hogy valamit számtalanszor elismétlünk, még nem válik valóra, az olvasó még nem hiszi el.

Arról már ne is beszéljünk, hogy ez az izgalmas érzelmi vonulat, már nem is szerelmi háromszög, hanem egyenesen egy szerelmi sorminta/sortánc formáját vette fel. Emmának ugye ott van Attila és Gergő, Attila később összejön Emma barátnőjével Vikivel. Gergőnek évek óta van barátnője, Rita, aki csalja a férfit a legjobb barátjával,  Márkkal. Ez a legjobb haver pedig összejön Emma másik barátnőjével Bogival. Az a szomorú, hogy megjegyeztem. Shonda Rhimes (Grace klinika írónője) sírva könyörög egy ilyen folyamért.

Egy doktori disszertáció hosszúságával megegyezően tudnám sorolni a problémáimat. De attól megy fel igazán az agyvizem, hogy ezt kiadták. Köszöngeti az ajánlásban Zsuzsinak a biztatást és az előolvasást. Az nem segítség, ha azt mondjuk a másiknak, hogy tökéletes, csodás és nem mutatunk rá a hibáira. Keressen egy szerkesztőt, ha az nincs, akkor egy magyar szakot végzett ismerős is jó lesz nekem. Egy kreatív írás tanfolyamra azonban mindenképp megérné befizetni. Mert nem vagyok képes felfogni, hogy egy ilyen munkára hogy szerepelhet 4 csillagozásból 3 öt csillagos.

Tudom, nem kell szépirodalmi magasságokat elvárni, hiszen ez csak ponyva, de azt ne felejtsük el, hogy Evelyn Marsh, Vavyan Fable, Leslie L. Lawrence, hogy a magyar ponyva nagyjait említsem csak, tudnak írni és fogalmazni.

Érdeklődve várom a következő regényt, egy halom hegyes, erősen fogó ceruzával.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr213250247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása