Várólista

Várólista

Anthony Burgess - Gépnarancs

2017. augusztus 25. - eszter.m

molyos adatlap

 1962-ben ez a könyv is nagyon forradalmi lehetett. Gondolom többször betiltották, mert el sem tudom képzelni, hogy ne tettek volna vele ilyet. Mondanám, hogy ez volt augusztus hónap disztópiája, de valamiért azt a szót túl erősnek érzem rá. Inkább mondanám, hogy antiutópia.

Alex és bandája fiatal tizenévesek, akik lopnak, rabolnak, megvernek másokat és a nemi erőszaktól sem riadnak vissza. Röviden elcseszett, borzalmas emberek. Ráadásul egy kifejezetten nekik kitalált szlávos, oroszos szlenget használnak, ami létezésére senki nem figyelmeztetett olvasás előtt és emiatt nehezen is boldogultam olykor a szöveggel, de nem sokáig. Úgy 20-25 oldal volt, mire megszoktam.

Tehát Alex egy kamasz állat. Iskolába nem jár, a szülei nem tudják fegyelmezni. Csak egy dolog érdekli a bűnözésen kívül, a klasszikus zene, ami elég fura szerelem egy ilyen srácnak. A rajongásával olykor az Amerikai Psycho főszereplőjét juttatta eszembe. Mindketten imádják a zenét, lelkesen áradoznak róla, ugyanakkor durva pasasok.

Alexet el is éri a végzett és egy megtámadott nő haláláért börtönbe kerül, ahol átnevelő terápiának veti alá magát. Először még önként, hiszen akkor azonnal szabadulhat, de már az elején rájön, hogy nem tudja, mit vállalt. Gyógyszerezik, lekötözik, bántalmazzák és nem tud szabadulni. Elérte a bosszú, sort of. Eleinte még arra készült, hogy szabadulás után újraalakítja a bandát és ott folytatja, ahol abbahagyta. De lassan az agresszió gondolata is beteggé teszi. Azt találtam érdekesnek ebben, hogy szabadulás után nem akarják áthelyezni, a saját környezetébe kerülne vissza, ahol a korábbi áldozatok bosszúja simán elérheti, de ő megvédeni sem lesz képes saját magát. Elveszik a szabad döntés jogát, ezzel sokkal inkább börtönbe zárják, mintha a rácsok mögött maradt volna. De ugyanúgy számkivetett maradt, mint régen. Akik látszólag segítenének neki, azok is csak ki akarják használni az állapotát. Egykori barátai halottak, vagy elárulták.

Alex mégis változik. De vajon ehhez van bármi köze a kezelésnek? Hiszen szinte még gyerek volt, mikor "bekerült a rendszerbe", ergó még nem volt a személyisége kiforrott. Az ember egész életében változik. Akár hihetnénk azt is, hogy idővel benőtt volna a feje lágya és rehabilitálta volna saját magát, ahogy egyik egykori barátja is tette. Ennek szívesen olvasnám a folytatását. Mi lett veled ezután Alex?

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr8512733088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása