Várólista

Várólista

Honoré de Balzac - Goriot apó

2016. április 12. - eszter.m

molyos adatlap

Nem hiszem, hogy ha olvasnom kellett volna lelkes leszek. De szerencsére a MEK-en fenn van a hangoskönyv, ami ingyen letölthető. Isten áldja a MEK-et! Azt hiszem az Ivanhoe-t is csak így fogom tudni legyűrni. Anyway, kutyasétáltatás, takarítás, mosogatás közben hallgattam és nagyon élveztem. Arra világosan emlékszem, hogy gimiben sorscsapásnak éreztem az olvasását, de mint tudjuk a gimiben minden könyvet túl hamar olvastatnak el az emberrel. Most végre élvezni tudtam Eugene történetét.

Ha nem lenne a kényszer, hogy el kell olvasni, akkor biztos sokkal érdekesebbnek tartanánk a sztorit. Egy törtető fiatalember Párizsban tanulmányai helyett inkább nála idősebb asszonyok segítségével akar előrejutni a ranglétrán és meggazdagodni. Az sem akadály, ha az asszony épp férjnél van. Így keveredik ismeretségbe a vele egy házban lakó Goriot apó két lányával. Először Anastasie-ra hajt rá, de a csaj csúnyán elhajtja, mivel már van egy szeretője, aki mellesleg több gyermekének is az apja. Így nagynénje(?) tanácsára bepróbálkozik Delphine-nél is. Itt már sikerrel jár és bár a nő is kihasználja őt, hogy bejusson a még előkelőbb társaságba, de azért elég rendesnek tűnik.

Egyébként mindkét nő érzéketlen ribanc, mármint a tiszteld atyád parancsolat nekik nem mond túl sokat, csak annyiban érdekli őket az apjuk, főleg Delphine-t, amennyiben az hajlandó kifizetni tartozásaikat és a végsőkig kizsigerelik szegény öreget. Egyedül Rastignac és orvostanhallgató barátja Bianchon próbálnak segíteni neki a végsőkig. Bár Bianchon is inkább az érdekes orvosi esetet látja benne, mint az embert.

Általában nem érdekel, mi történik a francia realista regények után, de remélem, hogy Eugene jól megszívatja a két "apagyilkos" nőt, ezen nincs mit szépíteni, a sírba hajszolták apjukat. És aztán jól elveszi Victorine-t, mert őt tudná szeretni és az egy boldog házasság lenne. Úgy ahogy azt Vautrin is akarta. Csak nekem volt az az érzésem, hogy Vautrin valójában Victorine apja? Mert szinte biztos vagyok benne, hogy ő az édesapja és mivel Taillefer annyira nem akarta elismerni a lányt. (Most olvastam a francia wiki Vautrin szócikkét és mint kiderült a szakirodalom Vautrint tartja az első meleg férfinak a francia irodalomban, elméletemnek lőttek.) Mondjuk ha végigolvasnám az összes Balzac regényt, amiben szerepel tuti választ kapnék a kérdésemre, de a Comédie Humaine olyan hosszú...

Most pedig már csak meg kell néznem a 2004-es tévéfilmes feldolgozást. Charles Aznavour játsza Goriot papát és Tchéky Karyo alakítja Vautrint, szóval tuti nagyon jó lesz. Szerencsémre a youtube-on fenn van.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr368558892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása