Várólista

Várólista

Wass Albert - Tizenhárom almafa

2017. október 30. - eszter.m

molyos adatlap

 Elolvastam életem első Wass Albert könyvét. Mert anyának megvan a teljes sorozat és jó régen ajánlotta egy munkatársam. Eredetileg a hangoskönyvet kezdtem el, de annyira zavart benne valami, hogy inkább a kötettel folytattam.

A regény eleje olyan volt, mintha egy hosszan kifejtett székely viccet olvasna az ember. Oké, lehet érte megkövezni. A székely ember csalafintasága és makacs élni akarása sütött minden oldalról. Akármit hozott is rájuk a történelem, Tánczos Csuda Mózes és családja csak ment tovább és mindent túlélt.

Aztán a mindent átható humor lassan átadja helyét a fájdalomnak és a szomorúságnak, ahogy egyre inkább haladunk előre időben a háborúban. Mózsit először csak kiképzésre viszik el még a kötet elején, ahol mindenből kivágja magát, de aztán elkerülhetetlenül a frontra is elkerül. Itt pedig már látszik, hogy ember embernek farkasa. Neki pedig nincs választása, mint túlélni, mindenáron.

A vége nagyon tetszett. Nem adják fel, mennek tovább. Együtt, egy családként. Mindegy, hogy minden elveszett. A ház leégett, az almafákat kivágták, a lényeg, hogy a család él és újra együtt van.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr213105896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása