Várólista

Várólista

Winifred Watson - Miss Pettigrew Lives for a Day

2016. április 26. - eszter.m

molyos adatlap

Nem tudom elég szóval kifejteni, hogy milyen hatással volt rám ez a könyv. 2015-ben számomra mindenképp ez volt az Év Olvasmánya. Hiszen Guinevere úgy bánik a férfiakkal, mint a neveletlen kölykökkel, akik ezt megadóan tűrik, engedelmeskednek minden szavának. Tapasztalatlansága ellenére minden bonyodalmat megold, minden párt összehoz és persze olyan mondatok hagyják el a száját, mint hogy,

The psychology of silk underclothes has not yet been fully considered.

Igen, így angolul, mert sajnos ez a majd’ évszázados alkotás nem talált magyar kiadót és magyar fordítást, hiába szerepel az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz eddigi összes kiadásában. Persze nem mintha ez olyan sokat jelentene.

A könyvet jegyző Winifred Watson a harmincas években írt egyszerű farmi életet bemutató regényeket, majd elkészítette ezt a modern nőkről a városban játszódó történetet 1935-ben, de a kiadója elutasította. Ő kardoskodott a megjelentetés mellett, tudta, hogy siker lesz. Végül alkut kötött, ír még egy idillikus regényt, aztán kiadják a Miss Pettigrew-t is. Neki lett igaza. A háború előtti év legsikeresebb regényét hozta össze és már a filmfeldolgozásról tárgyalt, mikor kitört a 2. világháború, így a filmről le kellett mondani. De aztán 2008-ban végül mégis elkészült az imádni való vénlány története. Tegyük hozzá, hogy a film sokat veszít a bájból, de ettől függetlenül tisztességes feldolgozásnak tartom.

Ha Guinevere nem egy lelkész lányaként látja meg a napvilágot, ez alapján az egy nap alapján is biztosra mondható, hogy ő lett volna azon mozik sztárja, amiket szégyenkezve csodál. Mert Guinevere minden helyzetben feltalálja magát. Időnként persze csak mázlija van, de végül mégis ő Delysia és barátnője számára a nap hőse. Joenak pedig ő az új szerelem, aki úgy érti meg, ahogy a fiatal fruskák sosem fogják. Lám egy nap alatt is mennyit fordulhat a világ!

A könyv roppant szórakoztatóan megírt, pörgős olvasmány. Ha nem kellett volna dolgoznom egy nap alatt is befejeztem volna. Könnyed, szellemes, utolérhetetlen.

Csak azt tudom mondani, amit Guinevere mond Joe-nak a nap végén.

Good night, said Miss Pettigrew shyly. And thank you for the happiest night of my life.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr548406338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása