Várólista

Várólista

Hyejin Kim - Jia

2016. április 18. - eszter.m

molyos adatlap

Ez nem életrajz, nem dokumentumregény, ez egyszerűen csak egy fikció, ami történetesen egy észak-koreai lányról és annak meneküléséről szól. De mindenképp fikció. Ezt maga az írónő is leszögezi már a legelején. Bár megismert Észak-Kínában járva egy Jia nevű nőt, aki É-Koreából menekült el, de nem az ő történetét mondja el, illetve nem csak.

Minden északi menekültnek más sztorija van. Mindegyik megrázó. Rengeteg mindent bevállaltak, hogy elmenekülhessenek a rezsim elől és még akkor sincsenek biztonságban, miután átlépték a határt, mert ha elkapják őket a kínai katonák, visszatoloncolják őket "hazájukba", ahol bizonyára borzalmas megtorlás vár rájuk. Ha nem a katonák fogják el őket, könnyen kerülhetnek emberkereskedők fogságába, ahonnan nyelvtudás híján nehéz elszabadulni. Ebben a kötetben legalább egy tucat történettel megismerkedhetünk, mintha Kim Hyejin minden északi sorsot egy könyvbe akart volna belefoglalni. Az írónő Kínában az északi menekültekkel dolgozott egy évig. Segített nekik, amiben tudott és megírta többük történetét ebben a kötetben.

Nem kell hatalmas irodalmi magasságokra számítani. Nincsenek csodás metafórák, vagy szépséges leírások. Kicsit olyan, mintha egy iskolai beadandót olvasna az ember. Többen azt is Kim Hyejin szemére vetették, hogy nem varrta el a szálakat. Ez szerintem pont így volt hiteles. Hiszen gyakran történhet ilyen, az emberek egyik pillanatról a másikra eltűnnek és senki nem tudja, mi történt velük a továbbiakban. Szóval a hibái ellenére is szinte letehetetlen olvasmány volt. A hős "királyfi" megjelenése a legjobb pillanatban mondjuk szinte tündérmesére emlékeztetett, de kellenek az ilyen csodás elemek ahhoz, hogy az olvasó úgy érezhesse van még emberség a földön és nem kell Sunhoz, vagy Gunhoz hasonlóan a mocsokban és őrületben végezni. Van még remény. Mindenkinek. De azért bár tudnám, mi lett a kis kktojebivel Sangwonnal. Vajon Jia végül rátalált? Szeretném remélni, hogy igen.

_______________________

Megjegyzés: bár a kiadás Hyejin Kimként írja az írónőt, de mint rendes koreai ő is Kim Hyejinként szerepel otthon, ezért írtam ebben a sorrendben a nevét a bejegyzésemben. Nekem ez így normális, nem angolosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr838580980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása