Várólista

Várólista

José Saramago - Káin

2017. november 24. - eszter.m

molyos adatlap

Mindig meglep, hogy a köztudottan ateista José Saramago mennyit foglalkozik a vallással és istennel.

Ez a könyv ott kezdődik, ahol a bibliai történet véget ér. Káint megjelöli az Úr Ábel megölése után és elüldözi. De mi történik ezután a testvérgyilkossal? Nem tudtam, mi lesz így ebből. Nem várhatjuk az isten magasztalását, hiszen Saramago. Káin pedig megkeseredésében és Ábel állandó gúnyolódásainak hatására követte el a tettét. Szinte hajlandó lennék felmenteni, hiszen zaklatás/bántalmazás áldozata.

Mit tesz Káin? Végignézi, hogyan irányítja isten az emberiséget. Milyen kicsinyes bosszút áll rajtuk olykor, hogyan kegyetlenkedik, tesz tönkre életeket, mert éppen unatkozik. Ez az isten, ahogy a Jézus Krisztus evangéliumának istene is egy alattomos féreg. Nem megbocsátó, nem segítőkész, kegyetlen bully, amilyen Ábel is volt. De akkor ki is a nagyobb bűnös?

Káin pedig megelégeli a dolgot. Szamaras időutazása során meglátogatja a legellentmondásosabb bibliai történetek színhelyeit és megbizonyosodik arról, Isten kegyetlen. És ő Noé bárkáján megpróbál gondoskodni arról, hogy isten pályafutása véget érjen.

Lenyűgöző 160 oldalas utazás volt ez. Hívőknek abszolút nem ajánlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr7813343515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása