Várólista

Várólista

Truman Capote - Álom luxuskivitelben

2016. április 16. - eszter.m

molyos adatlap

Vajon van olyan ember, aki nem tudja, mi fán terem ez a könyv, vagy legalább a film? Nekem az idei évig csak a filmhez volt szerencsém. Igaz, ahhoz nagyon sokszor, de az mégsem ugyanaz. Capote-tól korábban olvastam a Hidegvérrel c. regényét, amivel megalkotta a tényregény műfaját és nagyon szerettem. A fickó kellően szárazon írt ahhoz, hogy a történettel végig fenntartsa az érdeklődésemet. Az egy nagyon jó könyv!

Cilly története nem olyan negédes, mint ahogy azt a hollywoodi változatban láttuk. Bár abban is nyilvánvaló, hogy, mit szépítsünk Cilly prosti. Híres, kultikus sztori és nagyon élveztem. 

A lánynak a legfontosabb a túlélés. Mindent meg is tesz érte. 13 éves kora óta. Vigyázz a bátyjára Fredre, aki kissé "lassú". Férjhez is megy, ha az kell a túléléshez. Mindenkit kihasznál, mégsem érzi azt az ember, hogy törtető volna. Nem lehet rá haragudni. Olyan gyermeki ártatlansággal tekint a világba azok után is, amiket látott, hogy nem értem, hogy marad benne elég erő ehhez. 

John Bell a kocsmáros és "Fred" is biztos ezt szeretik benne. Mindketten meg akarják menteni, holott nincs szüksége a megmentésre, sőt ha bajba kerülnének, szerintem ő húzná ki őket a slamasztikából. Ez a nő tűzön-vizen át túlél. Minden helyzetből kihozza a legjobbat.

Szóval mindenképp érdemes volt elolvasni, de totál lerombolta a film által keltett illúzióimat. Nem is tudom, hogy melyik a jobb. Teljesen más a kettő. Ritkán érzek ilyet, de a kettőt teljesen külön kell kezelni. A maga műfajában mindkettő tökéletes.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr18575534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása