Várólista

Várólista

Danielle Dutton - Margaret The First

2017. július 07. - eszter.m

molyos adatlap

Az a helyzet, hogy nagyon sokat vártam én ettől a könyvtől. Margaret Cavendish az 1600-as évek egyik legkiemelkedőbb női gondolkodója, filozófusa, írója volt, aki mellett kiállt a férje és támogatta "hobbiját". Érdekes, nem mindennapi életet élt, hiszen az angol királyné mellett volt udvarhölgy, elkísérte a francia száműzetésébe, majd élt Hollandiában férjével, míg végre nagy sokára hazatérhettek Angliába. Mindeközben a korszak legnagyobb tudósaival ismerkedett meg és tanult tőlük és írt.

Szóval minden adott volt egy fantasztikus regényhez. Ugyanakkor ez a könyv alig több, mint 150 oldal. Egy ilyen élet végigvezetéséhez ez nem volt elég. Emlékeztek, mikor gyerekként körbe-körbe forogtatok és minden összefolyt körülöttetek? Na, így éreztem magam. Egyenesen beleszédültem az események sodrába és sebességébe. Belekaptunk mindenbe egy kicsit, de szinte semmit nem érintettünk mélyebben. Szóba került az otthoni élet, de aztán máris a királyné mellett találta magát, majd William, a jövendőbeli férj is berobbant és ugyanolyan hirtelen és gyorsan következett az esküvő... A németalföldi éveknél kicsit csillapodott a tempó, de itt is csak kapargattuk a felszínt. Nem sikerült teherbe esnie, amitől depressziós lett, a férje nem annyira, de az ő lányai annál inkább éreztették vele, hogy nem elég. Ekkor kapott rá az írásra. Addig igazából csak a férje mellett kubikolt. Belehallgatott a beszélgetésekbe, fejben jegyzetelt, de hozzá nem szólt a témákhoz. Aztán szárnyra kapott. Szerencsére William egy igazi támogató jellem és az írásai kiadásánál is kiállt mellette.

Mégsem volt elég. Miután visszatértek, miért hívták Mad Madge-nek az utcagyerekek? Az egész kötetben egy visszahúzódó, elég komolyan introvertált személyiségnek van lefestve. Az ilyen nem megy el szinte félmeztelen egy színházi bemutatóra! Na jó, túloztam, a ruhájának mintájának köszönhető a félmeztelen illúzió. Szóval ellentmondásosnak éreztem. Ugyanekkor újra elkezdtünk forogni és megint alig láttunk valamit tisztán a történetből... Nagyon sajnáltam, kell, hogy legyen jobb könyv, nem feltétlenül regény, de jobb történet Margaret Cavendish életéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr3412609813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása