Várólista

Várólista

Celeste Ng - Amit sohase mondtam el

2017. március 19. - eszter.m

molyos adatlap

Celeste Ng (ejtsd: "ing") könyve eredetileg 2014-ben jelent meg, de igazán 2015-ben robbant be a könyves közösség életébe. A kínai bevándorlók gyermeke írta egy kínai-amerikai család életéről Amerikában a 70-es években. Már ez eleve elég nyomást jelent a családra és a gyerekekre. Olykor még ma is ferde szemmel néznek a vegyes családokra, mi lehetett akkor, amikor ez még ritkábbnak számított...

A háromgyermekes család középső gyermeke, Lydia meghal. Egy tóból kerül elő a teste. Innentől párhuzamosan halad a történet. Egyfelől látjuk, mi vezetett el Lydia halálához, másrészt láthatjuk, milyen hatást gyakorolt ez a szüleire és a testvéreire.

Lydia volt a tökéletes gyermek, az anyja benne akarta kiélni a saját álmait, apjának pedig ő volt a szeme fénye. Mellette szinte teljesen elhanyagolták az idősebb fiúkat (Nath), akit az apa álom-egyetemére vettek fel és kislányukat (Hannah), aki sokat hallgat, de talán ő a legbölcsebb... Lydia pedig mindent elkövetett, hogy együtt tartsa a családot. Még gyermekként fogadta meg, hogy mindent megtesz az anyja kedvéért, így újabb és újabb természettudományos órák és újabb és újabb versenyek követik egymást, miközben ő maga szinte eltűnik saját életéből és anyja kicsinyített másaként éli a számára kijelölt életutat, amit gyűlöl. Bár a bátyja sokáig ott áll mellette és még ha némán is, de támogatja őt, az egyetemi felvételi értesítő, ami azt jelenti, hogy itt fogja őt hagyni, egyszerűen olyan eseményeket indít meg Lydiában, amire talán ő maga sem gondolt.

Csodálatos és egyben frusztráló történet volt egy egész család gondját-baját magára aggató kislányról, aki csak túl későn ismeri fel, hogy a saját boldogságával egyáltalán nem foglalkozott. Egyértelműen Marilynt, az anyát tartom felelősnek a történtekért, de James, az apa a saját kisebbrendűségi komplexusával ugyanolyan ludas a család kvázi szétesésében. Emellett a testvérek elhanyagolható szerepet játszanak. Nath csak egy kis elismerésre és szabadságra vágyik, ami érthető ebben a feszült környezetben. A kicsi Hannah pedig gyakorlatilag láthatatlan, bár a maga módján próbál egy kis varázslattal élni. És ott van Jack a szomszéd srác, talán az egyedüli személy, aki valóban megértette Lydia fájdalmát. Tudom is, kinek fogom kölcsönadni...

 

52 könyves kihívás: 10. Egy két idősíkkal dolgozó regény

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr7912334179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása