Várólista

Várólista

Madame de Lafayette - La Princesse de Clèves

2017. március 03. - eszter.m

molyos adatlap

 Most vagy a francia nyelvtudásom sokkal jobb, mint képzeltem, vagy ez a könyv sokkal olvasmányosabb, mint emlékeztem, mert könnyen és szívesen olvastam ezt a regényt még eredeti nyelven is. A kötet (több részletben) 1678-ban jelent meg, de majdnem száz évvel korábban II. Henrik uralmának végén játszódik.

Bevallom, az eleje meglehetősen untatott, hiszen egy társasági beszámolóról van szó, ismerteti a francia udvar tagjait és egymás közti viszonyaikat. Ez persze később nagyon jól jött, mert annyi királynő van a sztoriban, mert van anyakirálynő, királynő, a koronahercegnőt is királynőként emlegetik... Szóval olykor vissza kellett olvasni, hogy épp kiről van szó. Egyszerűbb lett volna, ha a nevüket használja Mme de Lafayette, de ám legyen. Az akkori olvasó tudta, kikről van szó, mindent tudott követni.

Szóval Chartres kisasszony bekerül az udvarba és mindenki megakarja hódítani. Végül Cleves herceghez megy feleségül és csak ezután ismeri meg élete szerelmét Nemours hercegét. Ez azért történhetett meg, mert Nemours-nak Anglia királynőjét, Erzsébetet kellene feleségül vennie és épp távol volt a francia udvartól, hogy ezt az ügyletet nyélbe üsse. Szóval ők szépen egymásba szeretnek, de mindenki előtt titkolják, Cleves hercegnő esetében még önmaga elől is. Ehhez jönnek az udvari intrikák, mindenki teszi a szépet mindenkinek. A hercegnő próbál menekülni az érzései és Nemours herceg elől, hogy ne essen bűnbe, de a férje nem képes megérteni, miért akarja távol tartani magát az udvartól. Mikor pedig a hercegnő végül bevallja neki indokait, teljesen kiakad. Valahol érthető.

Szóval ezt úgy "reklámozzák", hogy ez az ellen-Cid. Főként azért, mert a hercegnő férje halála után sem hajlandó elfogadni Nemours udvarlását, bármennyire is presszionálja erre bácsikája Chartres gróf és a trónörökösné is. Igazi lélektani regényt olvashattam. A hercegnő megpróbáltatásai, Cleves herceg fájdalma, Nemours végtelen szerelme mind olyasmi volt, ami nem illett az udvar játszadozásaiba. Ezt van, aki kibírja, van aki nem.

1961-től kezdve 5 filmes feldolgozást is ihletet ez a mű. Ezek közül csak az elsőt láttam. Még mindig ez az egyik legnépszerűbb francia regény, ami legalább 210 kiadást megélt már. Annyira fontos része a francia irodalomnak, hogy az ismeretét a közhivatalnoki vizsgán is megkövetelik, amiből 2007-8 táján volt egy kisebb botrány is. Sarko megkérdőjelezte ennek jogosságát és persze a tiltakozó franciák felvásárolták a könyvet, nyilvános felolvasásokat rendeztek és kiálltak egy majd 350 éves regény mellett. Hát nem szép?

 

52 könyves kihívás: 25. Egy híres történelmi alakról szóló könyv (a szereplők mind létező történelmi alakok, kivéve a címszereplőt)

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr3212268644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása