Várólista

Várólista

Gabrielle Zevin - Egy könyvmoly regényes élete

2016. június 15. - eszter.m

molyos adatlap

Hát persze, hogy a címe fogott meg. Meg tetszett a borító is. Bár először a betűtípus miatt Zevin helyett Levint olvastam, de ez legyen a legnagyobb gondom a kiadással. Reggel elkezdtem és estére el is olvastam. Nem azt mondom, hogy letehetetlen, de nagyon jó írás.

A.J. könyvesboltos Alice Islanden, felesége halála után az alkoholizmus határán imbolyog és csak sógornője, Ismay néz rá olykor, hogy él-e még. Meg a Knightley kiadó új ügynöke, Amelia. Az előbbivel elég normális a kapcsolat, az utóbbit elhajtja a fenébe. Majd rövid idő leforgása alatt teljesen megváltozik nyomorúságos élete és a közösség központjában találja magát. Ő lesz a hajtóerő. Ezt annak a két ténynek köszönheti, hogy ellopják legértékesebb tulajdonát egy Poe kötetet és a boltjában hagynak egy két éves kislányt Mayát. A.J.-nek pedig a gyereknevelés első napjaiban a google a legjobb barátja. Maya első szavai között is a keresőmotor szerepel. De hála a korán árvaságra jutott kislánynak A.J. életének újra van értelme.

Az egész közös életükön végigvezet a könyv. Imádtam, ahogy A.J. felnőtt módjára beszélget el egy kétévessel. Kinek jutna még eszébe ilyen? Maya nagyon érett kislány, aki csodálatos ifjú hölggyé cseperedik és azt kell mondanom (már ha mondhatunk ilyet egyáltalán), az édesanyja remekül döntött, mikor a könyvesboltban hagyta. Az az ő közege. A könyvek és A.J. Azt is mondhatnám, hogy megmentették egymást. Igen, ez így van. A.J. kilépett a maga kis tüskés burkából, Maya pedig kapott egy szerető apát, egy szerető keresztapát Lambiase rendőrfőnök személyében, majd egy remek mostohaanyját.

Akár kihívást is lehetne hirdetni a kötettel kapcsolatban. Olvassuk el a benne megemlített összes regényt, kisregényt és novellát. Őszintén, a nagy részükről még nem is hallottam, vagy nem olvastam. Érdemes lenne jobban megismerni őket. Sokat elmond egy emberről/karakterről a kedvenc könyve. Majd ezen még elgondolkozom. Mindenképp kedvet csinált Gabrielle Zevin munkásságához is a könyv. Szóval ide nekem az Amnéziás Tini Emlékiratait.

Jó reggelt, könyvjelzők! Jó reggelt, könyvek! Jó reggelt, könyvesbolt!

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr738793048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása