Várólista

Várólista

Alessandro Baricco - Történet

2017. április 25. - eszter.m

molyos adatlap

Baricco egyszerűen úgy képes végigvezetni Ultimo Parri életén, hogy maga Ultimo szinte el is veszik a történetben. Persze ott van, érzem, hogy ő a főszereplő, de mégsem ő van a középpontban. Aranyfüst lengi körbe, ahogy ezt jó pár ismerőse és barátja kifejtette. Mindenki meséli a saját életének történetét, oda kell figyelni éppen ki a narrátor, de Ultimo mindegyikük életében fontos szerepet játszott, kikerülhetetlen volt.

Persze mondhatnánk, hogy ez nem róla szólt, itt az autóké volt a főszerep, a háborúé, vagy egy forradalom elől menekülő hazudós hercegnőé, de valójában az út és a versenypálya a lényeg. Mindenkinek meg van a maga útja, amit végig kell járnia az életben, vagy egy versenyen és csak akkor érthetjük meg igazán a másikat, ha mi is az ő útját jártuk be.

A bevezető olvastán gondolkodtam el, hogy vajon valódi versenyről számolt-e be Baricco. Nos, GIMF... A Párizs-Madrid versenyt 1903 májusában tartották meg. A verseny során az autók fele balesetet szenvedett, vagy kiesett. Legalább fél tucat halott és 100 sebesült kísérte végig, így nem is csoda, ha Spanyolországig el sem jutottak. Parlamenti villámtanács döntött a verseny lefújásáról még Bourdeaux-ban. A futamnak volt egy női résztvevője Camille du Gast is, akiről remélem született valami könyv, mert nem semmi asszony lehetett. Szóval még művelődtem is Bariccónak hála.

De ami a legfontosabb, ez az olasz újra elvarázsolt. Mintha egy nyári napon ültem volna a lugas alatt grappát kortyolgatva. Megrészegítő olvasmányban volt részem újra.

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr1012432323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása