Várólista

Várólista

Agatha Christie - Az Ackroyd-gyilkosság

2017. június 21. - eszter.m

molyos adatlap

 Az a probléma, már ha erre lehet problémaként hivatkozni, hogy szinte az összes Poirot filmet láttam, mert imádom őket, ergo maga a regény már nem tud meglepni, hiszen korábban már tapasztaltam egy másik formában. Bár jelen esetben azért a film és a regény között vannak eltérések, szereplők maradnak ki, a regényben nem szereplő alak kap helyet a filmben, máshova helyeződik a hangsúly.

Kings Abbott kis falu, ahol egymás után két különös haláleset is történik. Először egy nő lesz öngyilkos, majd a falu leggazdagabb birtokosát Roger Ackroydot találják holtan. Szerencsére a faluban van Poirot, aki szokásos módszereivel veti bele magát a nyomozásba. Segítője pedig ezúttal nem Hasting kapitány, vagy Japp felügyelő (ahogy a filmben), hanem a helyi orvos Dr. Sheppard. A történetet is az ő tollán keresztül ismerjük meg, hiszen Poirot Watsonjaként feljegyez minden történést naplójába.

Szerintem ez az egyik legkülönlegesebb csavarral bíró Christie regény, amit eddig volt szerencsém olvasni. Nem hiszem, hogy ezen kívül is gyakori lenne ez a megoldás a regények világában, legalábbis még nem találkoztam vele. Természetesen felvonult egy kis falu minden nélkülözhetetlen szereplője, de a fő hangsúly számomra Caroline-on volt, az orvos vénlány nővérén, aki a pletykának és a pletykából él. Mindig mindenkiről tud mindent. Csodálatosan csavaros észjárással rendelkezik, mellesleg éles a megfigyelőképessége is. Mondhatjuk, hogy ő Miss Marple elődje, hiszen az első Marple regény csak négy évvel később 1930-ban jelent meg. Kicsit finomított rajta, elvette a szelességét, visszafogottabb karaktert adott neki és megszületett Jane Marple...

Ezt a könyvet minden krimirajongónak el kell olvasnia! Nem hiába kapott helyet az 1001-es könyvlistán is!

52 könyves kihívás: 16. Egy krimi

A bejegyzés trackback címe:

https://varolista.blog.hu/api/trackback/id/tr9812585391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása